Het tonen van deze content vereist je toestemming voor social media cookies. Instellingen

Uitzendingen: woensdag 15, 22 en 29 mei om 20.25 uur
op NPO 2

Rolstoel Roadmovie

Over de drempels van Europa

Hoe ziet Europa eruit door de ogen van mensen met een lichamelijke handicap? Om een antwoord te krijgen op die vraag maakt filmmaker Mari Sanders, die als gevolg van Cerebrale Parese afhankelijk is van een rolstoel, een ongewone reis door Europa. In de EO-televisieserie reist hij reist kriskras over ons continent; van Italië naar Zweden en van Engeland tot Bulgarije. Vanuit zijn perspectief ontdekt hij grote onderlinge verschillen tussen de EU-landen. De reisserie zit boordevol ontwapenende ontmoetingen en toont steeds weer de universele kracht van doorzettingsvermogen.

Afleveringen

Opvoeding

In de eerste aflevering vraagt Mari zich af hoe zijn jeugd eruit had gezien als hij in een ander land dan Nederland was geboren. Hij bezoekt het vooruitstrevende Zweden en in Griekenland wordt hij geconfronteerd met de ‘Middeleeuwse verschrikkingen’ van het leven in een instituut.

Woensdag 15 mei, 20.25 uur

Watch episode

Acceptatie

In de tweede aflevering vraagt Mari zich af of hij zijn handicap moet proberen te verslaan of er juist van moet profiteren. Hij daagt zichzelf lichamelijk uit in een Engelse paralympische sportschool, onderzoekt hoe humor kan bijdragen aan acceptatie en ervaart in Athene de kracht van kwetsbaarheid.

Woensdag 22 mei, 20.25 uur

Watch episode

Onafhankelijkheid

In de derde en laatste aflevering vraagt Mari zich af hoe onafhankelijk hij écht kan worden. Hij zegt zijn uitkering op, ondervindt aan den lijve de gebrekkige voorzieningen in Roemenië en is diep onder de indruk van een jonge vrouw in een rolstoel die met gevaar voor eigen leven in een rubberen boot naar Europa vluchtte.

Woensdag 29 mei, 20.25 uur

Watch episode

Achtergrond

Hoewel de Europese Unie streeft naar eenheid, gelijkwaardigheid en gedeelde menselijke waarden, is de praktijk weerbarstig. Zeker voor de grootse minderheidsgroep: de 80 miljoen mensen met een handicap. Afhankelijk van het land waarin ze wonen betekent het dat ze in meer of mindere mate dagelijks moeten vechten om zelfstandig te kunnen leven. Om vrij te zijn in hun eigen keuze hóe ze willen leven. Naar school of werk gaan of zelfs boodschappen doen kan een dagelijkse strijd zijn. Het is een wereld die voor velen van ons verborgen blijft.

“De rolstoel roadmovie is een televisie serie op het snijvlak van verschillende genres”

Waarom?

“Omdat mijn vriendin in Boekarest woont, reisde ik al regelmatig door Europa”, vertelt Mari. “Het viel ons op hoe groot de onderlinge verschillen zijn. Hoe kan dat? Zo kwam het idee voor de serie tot stand: een ‘grand tour’ door Europa om te zien hoe verschillende landen omgaan met hun gehandicapte inwoners. Wat zegt dat over een samenleving? En over onze eigen Nederlandse situatie?”. Eindredacteur Saskia Wielinga vult aan: “Dit is het eerste portret van Europa door de ogen van mensen met een lichamelijke handicap. Een heel interessant perspectief dat inspireert tot reflectie. Met oprechte interesse en gevoel voor humor laat Mari ons ‘zijn’ wereld zien.”
De 'Rolstoel Roadmovie' is een televisie serie van de EO op het snijvlak van de genres: documentaire/journalistiek/reisprogramma. De sfeer is prikkelend, hoopvol, krachtig, humorvol en reflecterend. "We hopen daarmee de kijker te inspireren om na te denken over zijn eigen dromen en idealen.", aldus Mari Sanders.

Behind the scenes

De reizende crew bestond uit regisseur en hoofdpersoon Mari Sanders, researcher en assistent-regisseur Simona Constantin, cameraman Rieks Soepenberg en geluidsman Guideon Bijlsma. Hier vind je ‘achter de schermen’ materiaal dat tijdens de reizen is gemaakt.

Klik hiernaast voor een filmpje dat Mari monteerde en zie hieronder voor de foto's!