De eerste rolstoeltoegankelijke gondel van Venetië

De eerste rolstoeltoegankelijke gondel van Venetië

Sinds 2016 kunnen toeristen met een lichamelijke beperking eindelijk genieten van een prachtig rolstoeltoegankelijke gondeltocht in Venetië. Deze dienst is mogelijk gemaakt door een unieke samenwerking tussen ondernemers, lokale autoriteiten, particuliere sponsors en donateurs. We hebben deze geweldige gondel al getest! Lees hier het hele verhaal..

Toegankelijkheid in Venetië

Het is waar dat Venetië in eerste instantie een onvriendelijke vakantiebestemming lijkt voor rolstoel-, scootmobielgebruikers of mensen die slecht ter been zijn. Maar het zal je verbazen: ondanks dat het meer dan 400 voetgangersbruggen, trappen en smalle steegjes heeft, staat de stad er nu om bekend voor 70% toegankelijk te zijn. Het is maar net welke route je kiest!

Wanneer je de stadswandeling zorgvuldig plant, kunt je een groot deel van het stadscentrum over een vlakke stoep verkennen en met behulp van de openbare vaporetti (de waterbussen) kun je van het ene toegankelijke gebied naar het andere reizen. Grote musea en attracties zijn allemaal volledig toegankelijk voor mensen met een handicap. Als je ter plekke aanvullende informatie nodig hebt, kun je die in de VVV-kantoren vinden (open tussen 07:00 en 21:00 uur) op het San Marcoplein en in het treinstation van Venetië (Santa Lucia). Bij deze servicekantoren kun je informatie krijgen over 12 verschillende toegankelijke stadsroutes, evenals op maat gemaakte suggesties.

Vind hieronder:
Een uitgebreide lijst met hints en bronnen over de toegankelijkheid van Venetië
De toegankelijke Venetië-kaart (download de PDF)

“Het is maar net welke route je kiest!”

“We kwamen regelmatig mensen met een handicap tegen die graag een rondje wilden varen”, zegt Alessandro Dalla Pietà, een gondelier van alweer de vierde generatie. “Een paar keer hadden we iemand in de gondel geholpen, maar het was lastig en we moesten ze handmatig in de boot tillen. Op een dag bespraken we dit samen, en we besloten dat we wat positiviteit de wereld in wilden slingeren. Dus kwamen we op een idee om het vervolgens samen uit te werken.”

Samen met zijn collega Enrico Greifenberg startte Alessandro het project Gondolas4all. Het duurde meer dan 4 jaar voordat de gondelservice klaar was, werd geïnstalleerd en in gebruik werd genomen. In het proces werkten ze samen met lokale architecten en gehandicaptenorganisaties, waarbij ze erin slaagden de nodige fondsen te werven door een gezamenlijke inspanning van lokale autoriteiten en particuliere sponsors, evenals een massale crowdfundingcampagne.

“We deden dit omdat we dachten dat dit moest gebeuren.” is de simpele verklaring van Dalla Pietà. “Aankomen in Venetië voelt voor rolstoelgebruikers vaak alsof ze landen op de maan. We wilden een statement maken: als we een gondel toegankelijk zouden krijgen, is echt alles toegankelijk te maken. Je moet gewoon je hersenen gebruiken.”

Je kunt de rolstoel toegankelijke gondel in het centrum van Venetië eenvoudig vinden: de aanlegplaats ligt aan de rand van het historische centrum van de stad, rond de Piazzale Roma. Het wordt aanbevolen om je rit van tevoren te boeken, deze kost 80 euro en duurt 30 minuten.

De Gondolas4all-pier heeft een mechanische lift die de rolstoel oppakt, deze horizontaal over de gondel schuift en de rolstoel in de boot laat zakken. En dat is eigenlijk het enige speciale: als de rolstoel eenmaal in de boot getild is, geniet je met je reisgenoten van een standaard gondelvaart.

We hadden veel plezier gehad met idyllische gondelritje tijdens de eerste aflevering van de ‘Rolstoel Roadmovie’! Zoals je in de video hierboven kunt zien, is de rit schilderachtig en zijn de gondeliers erg charmant. Ze zijn ook goed opgeleid, niet alleen in het bedienen van de lift, maar ook in de omgang met toeristen met lichamelijke en geestelijke handicaps. “Onze gondeliers weten wat wel of niet veilig is, , er is geen begeleider of een speciale gondel nodig om mensen in de boot te krijgen – ze hebben geleerd dit zelfstandig doen”, zegt een van de oprichters.

Lees meer over de toegankelijke gondel op de website van Conde Nast.

Boek een rit en vind meer informatie op de Gondolas4all-website (in het Italiaans, Engels, Spaans).

Heb je al een ritje gemaakt met de toegankelijke gondel? Hoe heb je de 400 voetgangersbruggen van Venetië beleefd? Heb je suggesties voor leuke en toegankelijke routes of plekken? We horen graag jouw mening, laat van je horen door hier te klikken!