Onafhankelijkheid begint thuis

Valentina Zincati

Onafhankelijkheid begint thuis

‘Sesam open u! ‘ De deuren en ramen openen als ze dit wil. Valentina’s huis in Bologna is volledig voorzien van een stem-gestuurd systeem dat haar de kans biedt om zelfstandig te leven.
Mari bezoekt haar tijdens zijn reis voor de Rolstoel Roadmovie.

Krachten bundelen

Valentina is schrijver/regisseur en woont in Bologna, Italië. Toen ze tien jaar oud was leerde ze met hulp van Amerikaanse artsen te praten. En nu, dertig jaar later kan ze zich door haar stem te gebruiken zelfstandig leven. Het project om haar huis toegankelijk te maken is gerealiseerd in samenwerking met het AIAS Bologna Onlus Institute.

“Dit unieke project was een grote uitdaging”

Als we aanbellen gaat na een paar seconden wachten de deur automatisch open. En daar is Valentina die ons hartelijk verwelkomt. Tijdens ons bezoek komt ook Massimiliano Malavasi langs, de architect die zich gespecialiseerd heeft in toegankelijke voorzieningen in woningen en hij vertelt ons enthousiast over zijn werk.

Het is een bijzonder verhaal. Door Valentina’s bewegingsbeperking was er meer nodig dan alleen een toegankelijk huis, het moest een volledig ontvankelijke omgeving worden. Ze zetten haar behoeften op een rijtje en benaderde het AIAS Bologna Onlus Institute . Samen schetsten ze ontwerpen en deden tests zoals oplossingen vinden hoe Valentina zich buitenshuis op eigen terrein zelfstandig zou kunnen redden. Valentina en Massimiliano: ‘Dit unieke project was een grote uitdaging!”

In en rond het huis zijn meerdere microfoons geïnstalleerd, die allemaal reageren op de commando’s van Valentina: ‘Deur 5 open’, ‘Televisie aan’, ‘Vorig kanaal’, enzovoort. De commando’s worden via een WiFi-signaal naar een speciale computer gestuurd die eruitziet als een soort grote telefoon. Vanaf daar worden de commando’s uitgevoerd en ook al lijkt het simpel en ziet de ontvanger er compact uit, de techniek erachter is zeer complex. Het huis zelf is een gezellige en gastvrije open ruimte waarbij je amper kunt zien dat de objecten zoals het bed, de gordijnen en de deuren zijn aangepast op de speciale functies.

Als je bekend bent met Siri, de stem-assisent van Apple, dan weet je dat de ‘boodschap’ die je inspreekt niet altijd precies doet wat je wilt. Valentina heeft dit ook ervaren met haar eigen thuiscomputer. Het nam enige tijd in beslag om haar computer te ‘trainen’ om haar woorden en commando’s goed uit te voeren. Ze ziet het als een doorlopend proces dat telkens beter gaat. Hoe vaker ze het systeem gebruikt, hoe beter het functioneert. Tegenwoordig heeft het systeem zelfs taken overgenomen die haar persoonlijk assistent voorheen uitvoerde en dat scheelt enorm veel tijd.

Nu ze het eindelijk voor elkaar heeft om zich volledig thuis te voelen in haar eigen huis, is ze aan een nieuwe uitdaging begonnen: het overwinnen van de hobbelige straten van Bologna!