Een bar voor iedereen.

Nunzia en Jascha

Een bar voor iedereen.

Nunzia Vannuccini (IT) en Jascha Blume (NL) openden een van de eerste volledig inclusieve bars van Italië, waar gasten met welke beperking dan ook van harte welkom zijn. Ze delen ook een mooi liefdesverhaal dat je kunt zien in de eerste aflevering van de Rolstoel Roadmovie.

Wat bieden jullie?

Een toegankelijke locatie, een bar op 'rolstoel-hoogte', we hebben tactiele kaarten, het menu is in braille, workshops, lezingen en diners in het donker, concerten, feestjes en exposities, gebarentaal cursussen en -assistentie.

“Inclusie is een recht, geen privilege.”

Jascha Blume is een Nederlandse filmmaker en al doof sinds zijn geboorte. Jozefien Vannuccini is een Italiaanse script supervisor. Samen delen ze een mooi liefdesverhaal. Ze ontmoetten elkaar in Bologna, toen Jozefien Jascha uitnodigde om een van zijn films te screenen. Ze werden halsoverkop verliefd en hebben nu een mooi gezin. Hun droom is om te leven in “een wereld voor ons allemaal”.

Ervan overtuigd dat mensen met een handicap ook ergens een plek moeten hebben om samen met andere te kunnen zijn, besloten Jozefien en Jascha in 2015 om een volledig-inclusieve bar in Bologna te beginnen. Behalve sommige gasten heeft ook een deel van het personeel een lichamelijke handicap. En dat is allemaal geen probleem want ze hebben overal aan gedacht: de locatie is volledig toegankelijk en zelfs de bar is op de hoogte en eisen van rolstoelgebruikers gebouwd. Jozefien en Jascha vertellen: “Zo moeilijk was het niet; onze gasten met hun behoeften en eisen stonden voorop en daar bouwden we gewoon de ruimte omheen. Nunzia zegt lachend: “Onze bar werd geboren met een inclusieve ziel en al onze daden en gasten ademen en delen dezelfde spirit”.

Lees meer over hun initiatief op Facebook en op hun website.

Hoe zien jullie toekomstplannen eruit?

"Wij willen meer bars in de stad en in andere landen openen om onze visie, ons idee van inclusiviteit en volledige toegankelijkheid te delen. Ons plan is om de volgende bar in Amsterdam te openen!"

Een moment dat je nooit zal vergeten was toen...

"We huilden toen de oprit bij de ingang van de bar eindelijk af was! De gemeente Bologna staat deze drempel nog steeds niet toe omdat ze het ' esthetisch niet mooi ' vinden. In eerste instantie vroegen we hun om ons te helpen maar ze lieten maar steeds niks van zich horen. We konden niet langer wachten dus we zijn begonnen met de bouw; immers, onze bar moet volledig inclusief zijn. We krijgen nu regelmatig boetes en die blijven we netjes betalen. We hebben immers geen alternatief. En in de tussentijd gaan we gewoon vrolijk door met ons normale dagelijkse leven.”