Ontmoet de 'The Good Witch' van onafhankelijk leven

Kapka ontvangt Mari voor een kop koffie

Ontmoet de 'The Good Witch' van onafhankelijk leven

Kapka Panayotova is de president van ENIL (European Network of Independent Living) en de initiatiefnemer en leider van CIL Sofia (Center for Independent Living). Met haar unieke gevoel voor humor en rechtlijnigheid staat ze bekend als ‘The Good Which of Independent Living’.

We bezochten Kapka afgelopen winter in het besneeuwde Sofia, voor de derde aflevering van de serie.

Freedom Drive

Iedere 2 jaar rijden 300 mensen met een handicap richting het Europees Parlement

De Freedom Drive is een van de belangrijkste campagnes van het European Network on Independent Living (ENIL) dat sinds 2003 om de twee jaar wordt gehouden. Meer dan 300 supporters van de Independent Living Movement komen bijeen om mensenrechtenkwesties te promoten en ervaringen en ideeën te delen met collega's uit heel Europa. Het evenement heeft een uitgebreid programma, waaronder de Algemene Vergadering van ENIL, een conferentie met sessies over meerdere onderwerpen, een bijeenkomst van het ENIL Jeugdnetwerk en het hoogtepunt - een luidruchtige mars naar het Europees Parlement waar Freedom Drivers leden van het Europees Parlement ontmoeten.

De laatste Freedom Drive vond plaats in Brussel, tussen 1-3 oktober 2019. Volg de updates hier.

“De start van de Independent Living-beweging in de Verenigde Staten is het belangrijkste moment in de geschiedenis voor de rechten van gehandicapten - wereldwijd.”

Toen ze in 1993 NGO-management studeerde in Baltimore, Maryland, kwam Kapka Panayotova in contact met vele leidende activisten met een handicap, die wereldwijd strijdden voor onafhankelijk te kunnen wonen. Geïnspireerd door hun activisme, en door het ontbreken van zulke initiatieven in haar thuisland Bulgarije, heeft ze in 1995 het Center for Independent Living (CIL) in Sofia opgericht. De uitdagingen waar CIL voor staat, zijn nog steeds groot, zoals de de politici die weigeren om het ‘sociale model van handicap’ te omarmen, de ontoegankelijkheid van de gebouwen en leefomgeving en het trage tempo waarin alle wetten en regelgeving worden ontwikkeld en geïmplementeerd – ondanks dit alles vecht Kapka onophoudend om het idee van Independent Living een kernprincipe te maken van het Bulgaarse gehandicaptenbeleid.

“De start van de Independent Living-beweging in de Verenigde Staten is het belangrijkste moment in de geschiedenis van de rechten van gehandicapten – wereldwijd.” Directe acties en het idee van persoonlijke assistentie zijn echte prestaties, die een revolutie hebben veroorzaakt in de benadering van handicaps. Ed Roberts is eigenlijk degene die meestal een plaats in de Eregalerij verdient, maar hij verdient zelfs in de eregalerij nog een ereplek. Samen met Adolf Ratzka, Rachel Hurst, Kalle Konkola, Martin Naughton. Ik woon in een land (Bulgarije) waar deze vrienden, met de handicap die zij hebben, al lang dood zouden zijn, laat staan ​​de wereld rondreizen, anderen wisten te ‘empoweren’- zoals ze dat bij mij hebben gedaan met mij. Ze lanceerden het belangrijkste project voor mensen met een handicap in Europa – ENIL! Ik had het geluk dat ik ze allemaal heb mogen ontmoeten. ENIL is echt een “omslagpunt” voor handicaps.” Zegt Kapka in een interview op de ENIL-website.

Kapka is de gekozen president van het European Network of Independent Living (ENIL), die als doel heeft volledig burgerschap voor alle mensen met een handicap in Europa mogelijk te maken. ENIL is een forum voor alle gehandicapten, Independent Living-organisaties en hun niet-gehandicapte bondgenoten op het gebied van onafhankelijk leven. ENIL vertegenwoordigt de gehandicaptenbeweging voor mensenrechten en sociale inclusie met als basisprincipes: solidariteit, ondersteuning door lotgenoten, deïnstitutionalisering, democratie, zelfrepresentatie, samen strijden – zonder onderscheid in handicap – en voor zelfbeschikking.

ENIL’s missie is om te pleiten – en te lobbyen – voor de waardes, principes en praktijken van het Independent Living model, door zich in te zetten voor een barrièrevrije omgeving, ondersteuning voor persoonlijke assistentie en adequate technische hulpmiddelen, ENIL-activiteiten zijn gericht op Europese, nationale en lokale overheden, politici, media en de samenleving in het algemeen. Ontdek de ideeën en prestaties van ENIL door hier te klikken.

4 questions to Kapka

Als je een superkracht zou kunnen hebben, wat zou dat dan zijn?

Als ik een superkracht zou hebben, zou dat zijn om meer gehandicapte mensen in hun eigen superkrachten en in onafhankelijk leven te laten geloven, wat op zichzelf empowerend is.

Wat betekende de ontdekking van de Independent Living-beweging voor jou?

Het betekende de wereld voor mij - ik was niet meer alleen aan het vechten voor alles waar ik in geloofde. Independent Living staat voor vrijheid, solidariteit en de rechtsstaat. We hebben nog een lange weg te gaan, maar als we de juiste weg bewandelen, komen we er samen.

Waarom zou ik meedoen met de Freedom Drive?

Je moet meedoen met de Freedom Drive omdat het in de eerste plaats leuk is, maar ook omdat we jou en iedereen die die het menselijk leven, en vrijheid en koesteren.

Als je gehandicapt bent, ben je dan verplicht activist te zijn?

Nee helemaal niet. Maar als je een slimme, goed opgeleide en actieve persoon met een handicap bent, moet je lid worden van ENIL en vechten voor de rechten van álle mensen met een handicap.