Disability Sports Coach

Disability Sports Coach

In Londen bestaat een succesvolle community om meer mensen met een handicap aan het sporten te krijgen. En dat is nodig, want zelfs in het Verenigd Koninkrijk waar paralympische sporten heel populair zijn, is het merendeel van de mensen met een handicap inactief. Lees meer hieronder.

Paralympische Spelen

Het Verenigd Koninkrijk speelt een belangrijke rol in de ontstaansgeschiedenis van de Paralympische Spelen. In aflevering 2 van de Rolstoel Roadmovie bezoekt Mari Mandeville Stadium, de bakermat van de Paralympische Spelen. Na de Tweede Wereldoorlog was dit voor Britse soldaten een revalidatiecentrum waar ontdekt werd dat sport ook kan bijdragen aan een mentaal herstel en reïntegratie in de samenleving. Sindsdien is de publieke aandacht voor herstel van oorlogsveteranen enorm toegenomen. Ook de Invictus Games maken deel uit van deze filosofie.

“Ken jij andere inspirerende initiatieven? Laat het ons weten!”

De ‘Disability Sports Coach’ organisatie bouwde een succesvolle community van professionele en vrijwillige coaches die gespecialiseerd zijn om mensen met een handicap te begeleiden bij het (gaan) sporten. Ze coachen zowel kinderen als volwassenen. Intussen zijn er al 6000 coaches opgeleid. Volgens de disability coaches is er een wereld te winnen want vier van de vijf gehandicapten in het Verenigd Koninkrijk zijn inactief en het merendeel voelt zich chronisch eenzaam.

In dit verhaal vertelt Theo McCarthy hoe zijn leven veranderde toen hij eindelijk voetbal mocht spelen en hoe hij zelf coach werd.

De disability coaches organiseren vaak evenementen; eind juli wordt het Zomerfestival gehouden, het grootste sportevenement in Londen voor mensen met een handicap.

In aflevering 2 van de serie Rolstoel Roadmovie bezoekt Mari ook een goal ball training van de “Croysutt Warriors”. Goal ball is een balsport voor mensen met een visuele handicap en is onderdeel van de Paralympische Spelen. Wil je weten hoe goal ball gespeeld wordt? Klik dan hier.