Mobiliteit is de sleutel

Mobiliteit is de sleutel

In Boekarest bestaat sinds kort Abilitaxi, een gratis transportservice voor mensen met een handicap. Deze maatschappelijke organisatie werkt nauw samen met de gemeente. Abilitaxi vereffent op deze manier het probleem van de hobbelige straten en het ontoegankelijke openbaar vervoer in de stad. In de derde aflevering van de Rolstoel Roadmovie gaat Mari mee op de bus.

Hoe werkt het?

Op dit moment is de transport service alleen in Boekarest en er rijden drie aangepaste busjes. De organisatie is bezig met uitbreiding in andere Roemeense steden en zoekt samenwerking met lokale overheden. Om met de taxi te kunnen rijden moet je een telefonische afspraak maken. Het callcenter bepaalt de meest efficiënte route en het ophaal- en brengschema. De vraag is enorm hoog terwijl er maar drie bussen zijn. De drie chauffeurs en hun assistenten rouleren bij toerbeurt en helpen de inzittenden. De organisatie RE:START-Romania, geleid door directeur Dante Stein, doen de voorlichting en lobby. Meer over het team lees je hieronder.

“Boekarest is de enige stad in Roemenië met gratis transport voor mensen met een handicap.”

Dante Stein van de maatschappelijke organisatie RE-START:ROMANIA: “ We hebben verschillende grote Europese steden met elkaar vergeleken en kwamen toen op dit idee uit. In Wenen bijvoorbeeld rijden er zo’n 500 bussen die mensen met een handicap in staat stellen overal waar ze willen naartoe te rijden. Boekerest er niet één. Op dit moment hebben we drie bussen tot onze beschikking.
Door Abilitaxi worden mensen met een handicap in staat gesteld om naar medische afspraken, revalidatie of hun werk te gaan of mee te doen met sociale activiteiten. Dit was zonder deze service niet mogelijk geweest omdat de straten en het openbaar vervoer in Boekarest nogal ontoegankelijk zijn. Boekarest is de eerste stad in Roemenië die deze gratis en belangrijke vorm van transport aanbiedt.”

“We zien dit project als een sociale investering, zo kunnen mensen met een handicap meedoen in met het maatschappelijke sociale leven en integreren op de arbeidsmarkt en dus waarde toevoegen aan onze samenleving. Tegelijkertijd blijkt uit onderzoek dat mobiliteit en sociale betrokkenheid het risico op aanverwante ziektes, zoals depressie, sterk verminderen. Met dat in gedachten hebben we ons plan geschreven en we hebben meer dan zes maanden gevochten om het gefinancierd te krijgen. Uiteindelijk hebben we de gemeente Boekarest ervan overtuigd om in Abilitaxi te investeren. We zijn nu in overleg om het project te verlengen want de proef eindigt komende augustus en we willen graag meer speciale voorzieningen aanschaffen en het team uitbreiden. Ook willen we gaan praten met andere grote gemeenten om Abilitaxi ook op andere locaties in te voeren.”

“Behalve Abilitaxi doen we nog meer dingen, we hebben bijvoorbeeld een telefonische hulplijn (Astistel) die gratis psychische en juridische steun geeft aan mensen met een laag inkomen, een project (Adopt a Grandparent) dat eenzame ouderen in een sociaal isolement koppelt aan vrijwilligers en het project de Open Bibliotheek. Meer info hierover vind je op onze website of Facebook.”

Wat zijn de grootste problemen op het gebied van integratie van mensen met een handicap in de Roemeense samenleving?

“ Voor ons is het agenderen van de infrastructuur op het gebied van vervoer de meest voor de hand liggende maar er zijn veel meer uitdagingen die mensen met een beperking hebben. De eerste gaat over mentaliteit; er zijn nog steeds geen educatieve projecten die kinderen en jongeren leren om mensen die ‘anders’ zijn te integreren. Tot de jaren negentig waren mensen met een beperking ‘onzichtbaar’. Ze werden in instituten gestopt, thuis verborgen gehouden, alsof hun leven iets was om je over te schamen. Deze mentaliteit is flink veranderd maar we hebben nog een lange weg te gaan. We moeten nog steeds – als maatschappij – leren hoe we mensen met een handicap als een gelijke gaan beschouwen. Abilitaxi is bedoeld als een eerste stap in die richting.”

Een ritje met Abilitaxi dat je nooit zal vergeten..

“De meeste van onze ritten zijn gedenkwaardig omdat onze passagiers het geweldig vinden dat ze (eindelijk) de kans krijgen om ‘normale’ dingen te kunnen gaan doen. Voor ons is dit een continue reminder, wij vinden regelmatig iets vanzelfsprekend en beseffen niet altijd dat mensen met een handicap vaak een lange weg moeten afleggen.

Een van de meest bijzondere ritten was toen we Denisa naar de Wintermarkt brachten om de Kerststad te zien. Misschien is zo’n ritje voor anderen voorspelbaar en gewoon maar voor haar was alsof een sprookje uitkwam. De blijdschap en oprechte emoties die ze uitte toen ze kerstlichtjes, de elfenhuisjes en de grote versierde kerstboom zag, zal ons de komende jaren nog bijblijven.”

Welk beroemd persoon zou je weleens willen meenemen op een ritje en wat zou je hem/haar zeggen?

"Toen we dit project begonnen probeerden we in de schoenen te gaan staan van iemand met een handicap om zo beter de behoeften en uitdagingen te begrijpen die deze groep dagelijks heeft. Vanuit dit perspectief geloven we dat iedereen, of je een publiek persoon bent of niet, een keer met ons zou moeten meerijden. "

Het zou enorm helpen als elke burgemeester mee zou rijden, om hem ervan proberen te overtuigen dat deze service noodzakelijk is en dat de maatschappelijke voordelen ruimschoots opwegen tegen de financiële kosten. Als we moeten kiezen voor één persoon, dan zet ik hoog in. Een geweldige passagier zou Frans Timmermans zijn, de Europese commissaris. Het zou fantastisch zijn als hij ons initiatief zou steunen, zeker omdat hij in Roemenië heel populair is."